naar het overzicht

Minimumloon per 1 juli verhoogd en leeftijd verlaagd

Het minimumloon stijgt per 1 juli met 1,23%. Vanaf deze datum verlaagt de overheid ook de leeftijd waarop werknemers het volledige minimumloon krijgen naar 21 jaar. Bij een volledige werkweek heeft iedere werknemer vanaf 21 jaar recht op het minimumloon van € 1.635,60 per maand. Daarnaast worden de minimumlonen voor werknemers van 18 jaar tot en met 20 jaar extra verhoogd.

Minimumloon fulltime en parttime

De hoogte van het minimumloon (bruto) wordt twee keer per jaar (1 januari en 1 juli) vastgesteld en is afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Hierbij wordt uitgegaan van het wettelijk minimumloon voor een volledige werkweek. In de meeste gevallen is dat 36, 38 of 40 uur per week. Dit verschilt per branche en de mogelijke cao-afspraken die voor die branche gelden. In de cao staat vermeld hoe lang een volledige werkweek duurt. Het loon van een parttimer dient altijd evenredig lager te zijn ten opzichte van een werknemer die volledig werkt.

Bruto minimumloon fulltime

Het minimumloon is door de overheid zowel per maand als per week en dag bepaald. Vanaf 1 juli 2019 bedraagt het bruto minimumloon voor een fulltime werknemer:

Per maand   : € 1.635,60
Per week      : €    377,45
Per dag         : €     75,49

Minimumloon stijgt per 1 juli 2019, welke door Payroll Company in Stadskanaal bij al haar werknemers wordt toegepast.

Tabel: minimumloon per maand, week en dag (bruto bedragen per 1 juli 2019)

Wie heeft recht op minimumloon?

In Nederland heeft iedere werknemer vanaf 15 jaar recht op het wettelijk minimumloon. Dit is van toepassing op zowel fulltime als parttime werknemers (zie tabel). De hoogte van het loon is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Ook payrollmedewerkers, uitzendkrachten, oproepkrachten, bbl-leerlingen en buitenlandse werknemers hebben recht op het minimumloon. Voor jongeren met een Wajonguitkering geldt een uitzondering. Indien een werkgever een Wajonger in dienst neemt en dit meldt bij UWV, kan gebruik worden gemaakt van verschillende regelingen en subsidies.

Welke vergoedingen tellen niet mee voor het minimumloon?

Naast het minimumloon mag een werknemer ook vergoedingen ontvangen:

 1. vakantiegeld
 2. onkostenvergoeding
 3. pensioenregeling (onder bepaalde voorwaarden)
 4. winstuitkering
 5. eindejaarsuitkering

Een werkgever is niet verplicht om deze vergoedingen uit te keren. Werknemers kunnen dit bovenop hun minimumloon krijgen.

Minimumloon ontduiken?

Het uitbetalen van het minimumloon staat onder streng toezicht van de Inspectiedienst van het ministerie. Zij controleert of werkgevers zich aan de wet houden. Indien blijkt dat een werkgever nalatig is, kan een boete tot € 10.000,- per onderbetaalde werknemer worden opgelegd.

Minimumloon werknemers Payroll Company

Werknemers die bij Payroll Company op de payroll staan, zijn te allen tijde verzekerd van het wettelijk minimumloon. Wij dienen als payrollbedrijf jaarlijks audits te ondergaan om aan meerdere kwaliteitsnormen te voldoen. Tijdens deze controles worden ook de lonen van de werknemers gecontroleerd. Heeft u vragen over het wettelijk minimumloon of uw loonstrookje? Neem op werkdagen gerust telefonisch contact met ons via 0591 – 645269 of vul het contactformulier in. We beantwoorden graag uw vragen.

 

Lees ook:

Wijzigingen toeslagen doorgeven aan Belastingdienst

Subsidie praktijkleren aanvragen

naar het overzicht

Payroll Company geeft u slagkracht

 • Voordeel

  Flexibel personeel verlonen zonder risico's.

 • Gemak

  De personeels- en salarisadministratie nemen wij uit handen.

 • Zekerheid

  Al ruim 10 jaar ervaring in het verlonen van personeel.

Minimumloon per 1 juli verhoogd en leeftijd verlaagd

Naam*

Plaats*

Telefoonnummer

E-mailadres*

Veel voorkomende aanvragenOpmerking / Vraag


Ik ga akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt zoals omschreven in de privacyverklaring. Meer informatie: privacyverklaring