naar het overzicht

Subsidieregeling Praktijkleren is weer aan te vragen

Heeft u als werkgever het afgelopen schooljaar (2018-2019) een of meerdere BBL-leerlingen, studenten of promovendi een praktijkleerplaats of werkleerplaats aangeboden? Heeft u werknemers in dienst die een beroepsopleiding volgen? Van 2 juni tot en met 16 september 2019 is het mogelijk de ‘Subsidieregeling Praktijkleren’ aan te vragen.

Subsidie voor werkgevers

De subsidieregeling Praktijkleren is in 2014 door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het leven geroepen en zal in ieder geval tot en met 2023 worden uitgekeerd. Deze regeling dient werkgevers te stimuleren een praktijk- en werkleerplaats aan leerlingen/studenten aan te bieden. Met deze subsidie wil de overheid de werkgever tegemoet komen in de kosten die hij of zij maakt voor het begeleiden van een leerling, student of promovendus.

Voor welke leerlingen/studenten is de subsidie Praktijkleren aan te vragen?

 1. Leerlingen die een leer-werk-traject volgen in het vmbo.
 2. Mbo-studenten die een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen.
 3. Studenten die een duale of deeltijdopleiding hbo volgen in sectoren waar een tekort is aan gekwalificeerd personeel.
 4. Promovendi en technologische ontwerpers in opleiding (toio’s): gekwalificeerd personeel, dat onmisbaar is voor de Nederlandse kenniseconomie.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Een werkgever kan per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats maximaal € 2.700,- ontvangen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland controleert of de werkgever aan alle voorwaarden voldoet om voor de Subsidieregeling Praktijkleren in aanmerking te komen.

Subsidieregeling Praktijkleren achteraf aanvragen

De Subsidieregeling Praktijkleren kan uitsluitend via het eLoket worden ingediend. Hiervoor is een eHerkenningmiddel nodig. eHerkenning is een digitale toegangssleutel van de overheid. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan aan de hand van deze sleutel zien of de werkgever is bevoegd om namens de organisatie de subsidieregeling aan te vragen. Wij attenderen erop dat het aanvragen van de toegangssleutel 2 tot 7 werkdagen in beslag kan nemen. De sleutel dient daarom vroegtijdig te worden aangevraagd.

Het is alleen mogelijk om de Subsidieregeling Praktijkleren na afloop van het studiejaar of de begeleiding aan te vragen. Voor het studiejaar 2018-2019 kan het indienen van 2 juni tot en met 16 september 2019 om 17:00 uur! Rijksdienst voor Ondernemend Nederland neemt alle tijdig ingediende aanvragen in behandeling. Aanvragen die na 16 september om 17:00 worden ingediend, komen niet meer in aanmerking voor de subsidie.

Subsidie aanvragen via Payroll Company

Opdrachtgevers die leerlingen, studenten of promovendi een praktijk- of werkleerplaats hebben aangeboden en hen bij ons op de loonlijst hebben staan, hoeven de Subsidieregeling Praktijkleren niet zelf in te dienen. Payroll Company dient de aanvraag Subsidie Praktijkleren na overleg met haar opdrachtgevers in en handelt alle bijbehorende administratieve werkzaamheden af. De subsidie wordt rechtstreeks door RVO.nl op de bankrekening van de opdrachtgever gestort.

Voor het aanvragen van de subsidie heeft Payroll Company de praktijkovereenkomst nodig. Dit is de overeenkomst die de school afsluit met zowel werknemer als werkgever. Daarnaast is het van belang dat de opdrachtgever voor een eventuele controle door de RVO het volgende bewaart:

 1. de aanwezigheidsregistratie BBL-werknemer;
 2. de bewijzen van begeleiding;
 3. de administratie van de behaalde kwalificaties.

Meer informatie Subsidieregeling Praktijkleren

Heeft u vragen over de Subsidieregeling Praktijkleren? Wilt u in het komende studiejaar leerlingen, studenten of promovendi in dienst nemen die aan deze subsidie voldoen? Neem gerust telefonisch contact met ons op via 0591 – 645 269 of vul het onderstaand contactformulier in. Wij verzorgen de Subsidieregeling Praktijkleren graag voor u.

 

 

Lees ook:

Minimumloon per 1 juli verhoogd en leeftijd verlaagd

Wijzigingen toeslagen doorgeven aan Belastingdienst

naar het overzicht

Payroll Company geeft u slagkracht

 • Voordeel

  Flexibel personeel verlonen zonder risico's.

 • Gemak

  De personeels- en salarisadministratie nemen wij uit handen.

 • Zekerheid

  Al ruim 10 jaar ervaring in het verlonen van personeel.

Subsidieregeling Praktijkleren is weer aan te vragen

Naam*

Plaats*

Telefoonnummer

E-mailadres*

Veel voorkomende aanvragenOpmerking / Vraag


Ik ga akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt zoals omschreven in de privacyverklaring. Meer informatie: privacyverklaring